Головна » 2020 » Листопад » 27

1933-й рік… найчорніший час в історії України. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю нашого народу.

26 листопада в  Монастирецькій СЗШ І-ІІІступенів відбувся захід – реквієм «Сльози Божої Матері»,  який підготував педагог-організатор Марія Васьків  та музичний керівник Ганна Кваснікевич. Діти нагадали про ті страшні сторінки історії нашої держави, коли без стихії, без засухи, без війни – в самому центрі Європи, в Україні, яка була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей.

Сьогодні ми впевнено можемо говорити, що це був більшовицький геноцид! Це була безкровна, людоморська війна проти українського народу. Війна – задля того, щоб підірвати коріння волелюбної нації, винищити цілий етнос.

 Учасники заходу зачитали розповіді свідків того страшного голодного лихоліття, адже це – достовірне джерело правди про голодомор.  Хвилиною мовчання та запаленням пам’ятної свічки, вшановано жертв трагічних подій. 

Також учні наголосили на тому, що хліб потрібно шанувати, адже колоски пшениці вважаються символом життя і перемоги над голодом.

В  4 класі   класний керівник  Ірина Процовська провела годину пам’яті і скорботи «Не дамо загасити свічку пам’яті. День пам’яті жертв Голодомору».Учні читали вірші, спогади очевидців тієї страшної трагедії, переглянули відеоролик «Де б ти не був – вшануй померлих від голоду!». Ця виховна година запам’яталась усім завдяки емоціям суму, жалю і співпереживання, які відчувалися у кожному слові і русі її учасників.

В 2  класі Марія Цимбаляк провела виховну година «Ти приніс мені яблуко?». Школярі переглянули відео, ознайомилися з  скульптурною композицією «Дівчина з колосками» вшанували пам'ять дітей, що загинули у 1932-1933 роках.

У шкільній бібліотеці відбулася шкільна виставка «Голгофа голодної смерті», в якій автори описали  трагічні події української історії.

28 листопада запрошуємо кожну українську сім'ю о 16-й годині приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті усім померлим від голоду».  

Переглядів: 87 | Додав: ВчительІнформатики | Дата: 27.11.2020 | Коментарі (0)

У сучасному світі поруч із добром та радістю вистачає місця для жорстокості та насильства. Насильству дорослих над дітьми, жорстокості одних дітей по відношенню до інших… Змінити наш світ і зробити його лише добрим за один день не вдасться нікому, але можна принаймні спробувати зменшити число зла.

В Монастирецькій СЗШ І-ІІІ ступенів з 25 листопада розпочалася акція – «16 днів проти насильства». В рамках якої пройшла акція «Синя стрічка – символ протидії насильству» під керівництвом практичного психолога Лесі Супик.. Цю акцію започаткувала у 1989 році мешканка США Бонні Фіней, коли дізналася про загибель свого чотирирічного онука Майкла. Під час похорону онука вона прив’язала синю стрічку до антени свого фургона, тим самим вона хотіла привернути увагу людей до цієї проблеми. Чому синій колір? Бонні Фіней пояснила це тим, що вона не може забути синці на тілі свого онука. Синій колір служить постійним нагадуванням про те, що необхідно боротися з насильством і захищати дітей від насилля. І наші діти вчаться не лякатися промовляти уголос, якщо стали жертвою насилля. Учні нашої школи завжди відгукаються на поміч тим, кого скривдили. Вони взяли активну участь в акціях «Синя стрічка».

Переглядів: 92 | Додав: ВчительІнформатики | Дата: 27.11.2020 | Коментарі (0)