Головна » 2016 » Листопад » 16 » День писемності!
20:01
День писемності!

        «Українська мова – давня й молода», таке свято відбулося у Монастирецькій СЗШ І-ІІІ ступенів 10 листопада, присвячене Дню української писемності та мови . Шанувальники рідного слова – кращі учні  школи – переконливо довели , що наша мова, зародившись на світанні суспільного слов’янства , витерпіла страшне лихоліття татарщини, пережила утиски Польщі, перенесла наскоки  Москви . Проте, перегорівши, як криниця, дійшла до нас свіжою, музичною, незаплянованою, справді  слов'янською мовою.

        Побував  на святі  Преподобний Нестор  Літописець (роль виконав  учень 9 класу Іванів Ія). Ведучі Гриненко Юлія та Безик Юлія (учні 10 класу) нагадали присутнім історичний календар долі нашої мови.  Прозвучала «Молитва до мови» К. Мотрич (учні 8 класу Гриненко А. та Візняк І.)

      

П'ятикласники декламували поезії –промову видатних українських поетів. У їхньому ж виконанні прозвучала пісня «Україночка». Десятикласники (Безик Ю., Гриненко Ю. та Кундик В.) проінсценізували уривок із комедії М. Куліша «Мина Мазайло», щоб нагадати присутність про красу, багатство рідної мови . гордість за те, що ми – українці.

       На святі звучало рідне слово і мелодійна українська пісня – нерозлучні дві фортеці. Звучали пісні  у виконанні Юлії Гриненко  : "  Моя Україна ". Дует  старшокласників Ю. Гриненко і Р. Кокіндяка виконали пісню. "Запіваймо пісню за Україну ". А наймолодші учасники вокального гуртка виконали  пісні : " А ми  дівчата з України" і  "  Україночка" - солістка Тетяна Гриненко.

      До глибини душі схвилювала присутніх поезія В. Баранова «До українців» (читець Гриненко Ю, учениця 10 класу).

Фінальним акордам заходу  стало виконання  учасниками заходу " Гімну українській мові" :
       

Стань поруч і заспіваймо, брате,
        Мову батьківську всім треба знати.
        Мову держави, в якій живемо,
         Прапор якої у світ несемо!

        Вчитель української мови  Супик О.І. ще раз нагадала  про тернистий шлях нашої країни і мови  і нагадала всім: є мова – є народ, нема мови – нема народу. Словами І. Багряного «Ми є, були і будем на цій землі» додала оптимізму  і впевненості , що «народ, якого правди сила ніким звойована ще не була. Тому марні намагання ворогів нас завоювати , поставити на коліна. Ми народ з великим майбутнім.

     У шкільній бібліотеці презентовано книжкову виставку :  "У витоків нашої  писемності".

Переглядів: 240 | Додав: ВчительІнформатики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar